Groendak

Een groendak op uw overkapping, tuinhuis of woning? Gras en Groen Overkappingen maakt het mogelijk! Wij kunnen voor u meerdere soorten groendaken aanleggen. Een perfecte combinatie met uw duurzame overkapping in de tuin. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Lees snel verder!

Wat is een groendak?

Groene daken, een groendak of vegetatiedaken zijn synoniemen voor een plat of hellend dak met begroeiing. In de meeste gevallen maken we hiervoor gebruik van sedumplanten, maar er zijn meer mogelijkheden. De zogenaamde vegetatiematten voor vogel-, vlinder- en bijendaken maken gebruik van een zeer groot aantal planten. Maar liefst bijna 50 verschillende soorten om onderdak te bieden aan insecten.

Waarom een groendak?

Groendaken: we zien ze op steeds meer plekken en ze worden geprezen om hun milieuvriendelijke karakter. Maar waarom is een groendak eigenlijk zo milieuvriendelijk en waarom mag deze niet ontbreken op jouw tuinhuis of overkapping?groendak overkapping
groendak overkapping
groendak overkapping
groendak overkapping
groendak overkapping

Wat kan Gras en Groen voor u doen?

Een groendak vereist een sterk dragende dakconstructie nodig. Waterbergende sedumdaken kennen een verzadigd gewicht van 80-85 kg per m². De overkappingen die wij plaatsen, halen deze norm ruimschoots en hebben dus voldoende draagkracht!

Daarnaast vraagt een groendak EPDM dakbekleding. Niet geheel toevallig passen wij dit in principe toe op alle terrasoverkappingen met een plat dak. Daardoor staat niets de aanleg van groendaken in de weg.

Welke mogelijkheden op het gebied van groendaken zijn er?

Qua onderbouw zijn er talloze opties, wat direct een grote invloed heeft op het waterbergende vermogen van uw dak. Hieronder een opsomming van alle mogelijkheden:

Type dak Type vegetatie Helling
Waterbergend dak Sedummix en biodivers 0-2º
Dak lichtgewicht Sedummixmat 0-2º
Bees & butterfliesmat 4 sedum, 5 siergras, 40 vaste planten 0-10º
Vogeldak 25 inheemse grassen, bloemen en kruiden 0-10º
Sedemtray dak 10-12 sedumsoorten 0-20º

Waterbergend dak

Zoals de naam al aangeeft, heeft dit type dak het grootste waterbergende vermogen. Bij enorme regenval helpt deze waterbergende functie de druk op de riolering te verlichten. Grootste voordeel van dit systeem is de grote hoeveelheid substraat waar het sedum in wortelt en haar voeding uit haalt. Zie de onderstaande afbeelding voor de dakopbouw.

Dak lichtgewicht

Voor daken die onverhoopt niet de belasting van 85 kg p/m² kunnen verdragen is er een alternatief, namelijk: Dak lichtgewicht. Dit type dak kent een iets andere opbouw en weegt daardoor verzadigd slechts max. 55 kg p/m². Deze besparing is grotendeels te danken aan het toepassen van steenwol in plaats van substraat. Enig nadeel is dat u meer moet bemesten voor een gezonde groei van het sedum.

Bees & butterfliesmat

In plaats van te kiezen voor een sedumdak zijn er meerdere mogelijkheden. Een daarvan is het zogenaamde Bees & butterfliesdak. Dit dak wordt speciaal opgebouwd en aangeplant voor nectarminnende insecten zoals vlinders en bijen. Inheemse sedumsoorten, siergrassen en maar liefst 40 vaste planten begroeien dit type dak.

Vogeldak

Op daken met een maximale hellingsgraad van 10º kunnen we een vogeldak aanleggen. Deze hebben vegetatiematten waarin 25 verschillende planten zijn gekweekt. De opbouw en indeling met planten en toebehoren is uitgedacht door Sempergreen in samenwerking met de Vogelbescherming Nederland.

Sedemtray dak

Dit laatste type groendak maken we door sedumtrays in elkaar te klikken. De trays van 45 x 49,5 cm groot vormen een sterk geheel dat op hellende daken tot een hellingsgraad van 20º kan worden aangebracht.Maak vrijblijvend een afspraak!

Referenties
Overkapping met lichtstraat

Fam. Hagemans


5

"Zeer tevreden over het totale traject"

Overkapping met lichtstraat
Referenties
Nieuwsberichten
UPDATE Maatregelen Gras en Groen i.vm. Coronavirus

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

UPDATE Maatregelen Gras en Groen i.vm. Coronavirus
Nieuwsberichten

Wilt u een groendak op uw overkapping of tuinhuis?

De kosten van een groendaken lopen uiteen van circa € 65,- per m² tot € 85,-. Dit is afhankelijk van het oppervlak en het type groendak dat u kiest. Groendaken met trays zijn 20 tot 25% duurder dan een dak met substraat en vegetatiematten.

Wilt u vrijblijvend geïnformeerd worden over de aanleg van een groendak en de kosten ervan? Vraag ernaar tijdens het vrijblijvende gesprek bij u thuis.


Maatwerk overkappingen

Maatwerk in ontwerp en uitvoering

Showtuin

Showtuin met diverse voorbeelden

overkapping laten plaatsen

Ook grondwerk en leggen bestrating

Garantie

100% tevredenheids- garantie

Gras en Groen

Overkappingen zijn er in vele soorten en maten. Laat u adviseren door Gras en Groen over verschillende houtsoorten, dakbekleding en voorzieningen.

Lees meer
Gras en Groen

Wilt u een overkapping of tuinhuis dat volledig naar uw wensen is ontworpen? Gras en Groen levert maatwerk en gaat met uw wensen en afmetingen aan de slag!

Lees meer
Gras en Groen

Heeft u een schitterende overkapping of een prachtig tuinhuis besteld bij Gras en Groen? De montageservice zorgt voor een perfecte plaatsing bij u thuis.

Lees meer
Contactinformatie
Vertel het verder
Maak vrijblijvend een afspraak!