3 tips tegen vergrijzing douglashout

3 tips tegen vergrijzing douglashout

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 22-05-2018
Laatst aangepast op: 22-05-2018

Tonyo van Run

Hoe behoud ik de warme kleur van mijn douglashouten overkapping?

Het laten plaatsen van een overkapping zorgt niet alleen voor bescherming tegen verschillende weersomstandigheden, maar ook voor een gezellige sfeer in uw tuin. Gras en Groen kan u vakkundig adviseren over eventueel onderhoud van uw overkapping, maar voor de ervaren doe-het-zelver hebben wij alvast deze drie tips bedacht zodat u aan de slag kunt!

Wat is Douglas hout precies?

Douglas hout is hout dat afkomstig is van de Noord-Europese Douglasspar. Het hout kan tevens in (de omgeving van) Nederland worden gekapt en hoeft dus niet ver te worden getransporteerd. Hierdoor is deze houtsoort erg duurzaam. Deze houtsoort heeft daarnaast de zeer voordelige eigenschap dat het niet geïmpregneerd hoeft te worden. Het niet hoeven impregneren houdt tevens in dat er geen gebruik hoeft worden gemaakt van milieubelastende middelen. Deze eigenschappen hebben geleid tot het feit dat douglas hout een duurzaamheidsklasse heeft van 3 op een schaal van 1 tot 5. Gras en Groen heeft de duurzaamheid van hun materialen hoog in het vaandel heeft staan, hierdoor wordt dus vaak door ons voor deze houtsoort gekozen.

Vergrijzing van douglashout

Douglashout kan wellicht wel wat sneller vergrijzen dan andere houtsoorten. In principe is het voorkomen van deze vergrijzing niet noodzakelijk. Omdat deze houtsoort van nature niet behandeld hoeft te worden, kunt u de keuze maken om het hout gracieus en op natuurlijke wijze te laten verouderen.

Externe invloeden zoals UV-licht, blauwschimmel (een schimmel die niet schadelijk is maar wel zorgt voor vergrijzing van uw hout), vocht, algen en houtrot dragen aan de vergrijzing van douglashout bij. In onze prachtige showtuinen kunt u een aantal douglas houten overkappingen bekijken en kunnen we u tegelijkertijd vakkundig advies geven over het eventueel behandelen van uw douglashouten overkapping en het tegengaan of terugdraaien van vergrijzing. Daarnaast kunt u zich meteen laten adviseren over de diverse mogelijkheden met betrekking tot het plaatsen van een overkapping.

Drie tips om uw vegrijsde douglashout te behandelen

  1. Voorkomen is beter dan genezen. Indien u ervoor kiest om uw hout te behandelen om vergrijzing tegen te gaan kunt u het hout behandelen met een kleurloze UV-beschermer. Dit product biedt tevens bescherming tegen vocht, rot, blauwschimmel en algen.

  2. Beitsen. U kunt uw houten overkapping tevens beschermen door hem (eventueel dekkend) te beitsen. Onze protip is om altijd eerst een proefverpakking te bestellen zodat u zeker weet dat u de mooist passende kleur kiest! U kunt uw houtsoort in talloze tinten beitsen. De meest gangbare tinten zijn zwart, wit, kleurloos en Douglas (met rode en oranje pigmenten). We raden u tevens aan om afhankelijk van de soort beits, dit proces te herhalen. Als u kiest voor de meest duurzame beits, kunt u 6-8 jaar wachten met het opnieuw beitsen. Bij de meeste beitsen dient u na 3-5 jaar het proces te herhalen.

    Het beitsen van uw overkapping biedt zowel voor- als nadelen ten opzichte van het milieu. Één van de voordelen van het beitsen is dat u hiermee de levensduur van uw hout verlengt en daarmee de milieubelasting die ontstaat door ontbossing helpt tegengaan. Een nadeel van het beitsen van uw hout is dat veel producten op de markt niet milieuvriendelijk zijn. Check daarom altijd even of het product dat u wilt aanschaffen voldoet aan de eisen conform milieuvriendelijke producten.

  3. Mocht het toch zo zijn dat uw douglashout grijs is geworden, dan bestaat er een aantal opties om het douglas hout zijn natuurlijke warme kleur terug te geven. De eerste is om het hout te behandelen met ontgrijzer. Dit product verwijdert vuil, verkleuring, roest, mos en algen. Vooraf schuren is niet nodig, u kunt compleet uit de voeten met de bijgeleverde schrobborstel. Daarnaast is het product volledig biologisch afbreekbaar!

Lees ook:

Uw overkapping in natuurlijke sfeer dankzij een vlonder

Uw overkapping in natuurlijke sfeer dankzij een vlonder

02-04-2019

Waan u in een tropisch paradijs door een houten vlonder(terras) onder of aan uw overkapping aan te leggen. Het voegt een extra dimensie toe door de natuurlijke houtkleur en structuur.

Lees verder
Welke sierbestrating past bij uw overkapping?

Welke sierbestrating past bij uw overkapping?

22-03-2019

Laat u een overkapping plaatsen in uw tuin? Meestal is het gewenst om de sierbestrating in uw tuin aan te passen. Maar welk type steen past bij uw overkapping?

Lees verder
Berging met loftdeuren

Berging met loftdeuren

22-02-2019

Wilt u een berging met de populaire loftdeur? Gras en Groen Overkappingen verzorgd ook maatwerk en kan al uw wensen in het ontwerp verwerken.

Lees verder
Rustieke uitstraling eikenhouten overkapping

Rustieke uitstraling eikenhouten overkapping

25-01-2019

Wilt u een overkapping met een rustieke uitstraling? Kies dan voor het gebruik van eikenhouten!

Lees verder
Warm en sfeervol overwinteren in de tuin

Warm en sfeervol overwinteren in de tuin

10-10-2018

Wilt u warm en sfeervol overwinteren in de tuin? Bekijk dan eens de mogelijkheden voor een houten overkapping in uw tuin!

Lees verder
Hemelwaterafvoer van uw overkapping

Hemelwaterafvoer van uw overkapping

12-09-2018

Heeft u al nagedacht over de hemelwaterafvoer (HWA) van uw overkapping? Gras en Groen legt de mogelijkheden aan u uit!

Lees verder
Stijlvolle wandbekleding voor uw overkapping

Stijlvolle wandbekleding voor uw overkapping

29-08-2018

Wat zijn de mogelijkheden om de wanden van uw overkapping stijlvol af te werken? Gras en Groen Overkappingen neemt de mogelijkheden in dit nieuwsartikel met u door.

Lees verder
Plaats uw overkapping in het spotlicht

Plaats uw overkapping in het spotlicht

10-08-2018

Verlichting onder uw overkapping is een must en draagt bij aan de sfeer op mooie zomeravonden. Welke mogelijkheden voor verlichting zijn er?

Lees verder
Welke dakbedekking kiest u voor uw kapschuur?

Welke dakbedekking kiest u voor uw kapschuur?

25-07-2018

Wilt u een kapschuur plaatsen in de tuin? Nadat u de keuze heeft gemaakt voor het design dient u na te denken over de dakbedekking. Wat is de dakbedekking van uw keuze voor de kapschuur?

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Maak vrijblijvend een afspraak!