3 tips tegen vergrijzing douglashout

3 tips tegen vergrijzing douglashout

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 22-05-2018
Laatst aangepast op: 22-05-2018

Tonyo van Run

Hoe behoud ik de warme kleur van mijn douglashouten overkapping?

Het laten plaatsen van een overkapping zorgt niet alleen voor bescherming tegen verschillende weersomstandigheden, maar ook voor een gezellige sfeer in uw tuin. Gras en Groen kan u vakkundig adviseren over eventueel onderhoud van uw overkapping, maar voor de ervaren doe-het-zelver hebben wij alvast deze drie tips bedacht zodat u aan de slag kunt!

Wat is Douglas hout precies?

Douglas hout is hout dat afkomstig is van de Noord-Europese Douglasspar. Het hout kan tevens in (de omgeving van) Nederland worden gekapt en hoeft dus niet ver te worden getransporteerd. Hierdoor is deze houtsoort erg duurzaam. Deze houtsoort heeft daarnaast de zeer voordelige eigenschap dat het niet geïmpregneerd hoeft te worden. Het niet hoeven impregneren houdt tevens in dat er geen gebruik hoeft worden gemaakt van milieubelastende middelen. Deze eigenschappen hebben geleid tot het feit dat douglas hout een duurzaamheidsklasse heeft van 3 op een schaal van 1 tot 5. Gras en Groen heeft de duurzaamheid van hun materialen hoog in het vaandel heeft staan, hierdoor wordt dus vaak door ons voor deze houtsoort gekozen.

Vergrijzing van douglashout

Douglashout kan wellicht wel wat sneller vergrijzen dan andere houtsoorten. In principe is het voorkomen van deze vergrijzing niet noodzakelijk. Omdat deze houtsoort van nature niet behandeld hoeft te worden, kunt u de keuze maken om het hout gracieus en op natuurlijke wijze te laten verouderen.

Externe invloeden zoals UV-licht, blauwschimmel (een schimmel die niet schadelijk is maar wel zorgt voor vergrijzing van uw hout), vocht, algen en houtrot dragen aan de vergrijzing van douglashout bij. In onze prachtige showtuinen kunt u een aantal douglas houten overkappingen bekijken en kunnen we u tegelijkertijd vakkundig advies geven over het eventueel behandelen van uw douglashouten overkapping en het tegengaan of terugdraaien van vergrijzing. Daarnaast kunt u zich meteen laten adviseren over de diverse mogelijkheden met betrekking tot het plaatsen van een overkapping.

Drie tips om uw vegrijsde douglashout te behandelen

  1. Voorkomen is beter dan genezen. Indien u ervoor kiest om uw hout te behandelen om vergrijzing tegen te gaan kunt u het hout behandelen met een kleurloze UV-beschermer. Dit product biedt tevens bescherming tegen vocht, rot, blauwschimmel en algen.

  2. Beitsen. U kunt uw houten overkapping tevens beschermen door hem (eventueel dekkend) te beitsen. Onze protip is om altijd eerst een proefverpakking te bestellen zodat u zeker weet dat u de mooist passende kleur kiest! U kunt uw houtsoort in talloze tinten beitsen. De meest gangbare tinten zijn zwart, wit, kleurloos en Douglas (met rode en oranje pigmenten). We raden u tevens aan om afhankelijk van de soort beits, dit proces te herhalen. Als u kiest voor de meest duurzame beits, kunt u 6-8 jaar wachten met het opnieuw beitsen. Bij de meeste beitsen dient u na 3-5 jaar het proces te herhalen.

    Het beitsen van uw overkapping biedt zowel voor- als nadelen ten opzichte van het milieu. Één van de voordelen van het beitsen is dat u hiermee de levensduur van uw hout verlengt en daarmee de milieubelasting die ontstaat door ontbossing helpt tegengaan. Een nadeel van het beitsen van uw hout is dat veel producten op de markt niet milieuvriendelijk zijn. Check daarom altijd even of het product dat u wilt aanschaffen voldoet aan de eisen conform milieuvriendelijke producten.

  3. Mocht het toch zo zijn dat uw douglashout grijs is geworden, dan bestaat er een aantal opties om het douglas hout zijn natuurlijke warme kleur terug te geven. De eerste is om het hout te behandelen met ontgrijzer. Dit product verwijdert vuil, verkleuring, roest, mos en algen. Vooraf schuren is niet nodig, u kunt compleet uit de voeten met de bijgeleverde schrobborstel. Daarnaast is het product volledig biologisch afbreekbaar!

Lees ook:

UPDATE Maatregelen Gras en Groen i.vm. Coronavirus

UPDATE Maatregelen Gras en Groen i.vm. Coronavirus

19-03-2020

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

Lees verder
Sluit uw overkapping af met een glazen schuifpui

Sluit uw overkapping af met een glazen schuifpui

02-12-2019

Steeds meer mensen zien de tuin en hun terrasoverkapping als uitbreiding van de woonruimte. Om uw overkapping ook voor het oog bij het woongedeelte te betrekken, is een glazen schuifpui perfect.

Lees verder
Fraké noir, stijlvolle wandbekleding

Fraké noir, stijlvolle wandbekleding

01-12-2019

De wanden van uw overkapping stijlvol afwerken? Het Afrikaanse fraké noir is een goede optie. Wat is dit voor houtsoort en wat zijn de voordelen ervan?

Lees verder
Geliefde houtsoorten voor uw overkapping

Geliefde houtsoorten voor uw overkapping

01-11-2019

In de tuin maakt u natuurlijk het liefst gebruik van natuurlijke materialen. En wat is er dan mooier dan een houten overkapping?

Lees verder
Extra daglicht met koepel of lichtstraat in uw overkapping

Extra daglicht met koepel of lichtstraat in uw overkapping

10-10-2019

Een overkapping plaatsen direct aan uw achter- of zijgevel is heerlijk. U loopt zo vanuit uw huiskamer de tuin in! Wel neemt het veel daglicht weg; een lichtstraat of koepel biedt dan uitkomst.

Lees verder
Houten bergingen bij overkappingen de oplossing voor ruimtegebrek

Houten bergingen bij overkappingen de oplossing voor ruimtegebrek

01-09-2019

U herkent het vast wel: rondslingerend tuingereedschap of speelgoed, fietsen die niet meer in de schuur passen. Tegenwoordig is opbergruimte schaars. Een overkapping met berging biedt uitkomst.

Lees verder
Houten pergola’s en mediterrane sferen

Houten pergola’s en mediterrane sferen

01-07-2019

Naar Spanje op vakantie? Door een houten pergola aan uw overkapping te (laten) bouwen is dat overbodig. U haalt de Mediterraanse sfeer naar uw eigen tuin.

Lees verder
Overkappingswanden met lamellen of shutters

Overkappingswanden met lamellen of shutters

03-06-2019

Door twee wanden van uw overkapping dicht te maken, houdt u de wind weg. Helemaal dicht geeft alleen zo’n gesloten gezicht, daarom kunt u nu ook kiezen voor schutterschermen.

Lees verder
Koken in uw eigen buitenkeuken

Koken in uw eigen buitenkeuken

01-05-2019

Een van de tuintrends van 2019: buitenkeukens. En dat is niet voor niets! Koken en lekker lang tafelen met familie en vrienden in uw eigen buitenkeuken geeft het ultieme vakantiegevoel.

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Maak vrijblijvend een afspraak!