Fraké noir, stijlvolle wandbekleding

Fraké noir, stijlvolle wandbekleding

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 01-12-2019
Laatst aangepast op: 26-03-2019

Tonyo van Run

Door uw overkapping te voorzien van twee wanden zit u lekker warm en beschut. Meestal gaat het dan om de achterwand en één zijwand. Qua wandafwerking heeft u verschillende mogelijkheden, waaronder fraké noir. Wat is dat en wat zijn de voordelen ervan? In deze blog ga ik hier dieper op in.

Soort wand bepalend voor uiterlijk

Allereerst wil ik een algemene opmerking maken over de afwerking van uw overkappingswand. Samen met de dakconstructie bepaalt deze voor een groot deel het uiterlijk van uw terrasoverkapping. De mooiste sfeer die aansluit op de rest van de tuin? dit bereikt u door een goede afstemming tussen gebruikte materialen. Graag zet ik alle mogelijkheden voor u op een rij:

Zoals u ziet, is fraké noir slechts één van de mogelijkheden. Wilt u alle verschillende soorten wandafwerkingen verkennen? Lees dan deze blog die we eerder schreven.

Wat is fraké noir?

Fraké noir is een goed materiaal voor de wanden in uw overkapping, maar wat is het precies? Het is een ‘thermisch gemodificeerde’ houtsoort, wat wil zeggen dat het hout op een hoge temperatuur van 212 °C is verhit in een zuurstofarme omgeving. Fraké-hout (ook wel bekend als Limba) komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika en kenmerkt zich door een prachtig lijnenspel. Na modificatie blijft dit als tekening zichtbaar.

Voordelen fraké noir als wandafwerking overkapping

De prachtige noten-uitstraling van het hout kan met de juiste afwerking gehandhaafd blijven. Onbehandeld vergrijst het materiaal op een snelle, natuurlijke en egale manier in een zilverachtige tint. Een ander voordeel van fraké noir vind ik dat het een robuust uiterlijk heeft en voldoende ventileert. Dan zweet u niet weg onder uw overkapping! Het reageert veel minder sterk dan ander hout op veranderende weersomstandigheden en heeft dankzij het modificatieproces duurzaamheidsklasse 1, de hoogst haalbare klasse!

Strakke, moderne overkappingen

De uitstraling van de houtsoort zou ik typeren als robuust, nostalgisch en stijlvol. Wat fraké noir haar eigen unieke karakter geeft. Het past bij uitstek mooi bij zeer strakke en moderne terrasoverkappingen. Dus laat u een tuin in moderne stijl aanleggen? Dan is fraké noir een prachtig materiaal. U creëert er een zeer dichte, klassiek ogende wand mee.

Behandelen of niet?

Voor de duurzaamheid hoeft u het niet te doen: fraké noir gaat lang mee, is schimmelbestendig en reageert minder snel op vocht (krimpen of groeien). U kunt het hout zowel behandeld als onbehandeld toepassen. Wilt u het mooi afwerken? Fraké noir laat zich uitstekend met diverse beitsen afwerken. Zo kunt u uw overkappingswanden dezelfde kleur geven als de rest.

Ook fraké noir als wandafwerking?

Hoe wordt de overkapping van uw dromen? Maakt een overkappingswand van fraké noir er onderdeel van uit? Wij helpen u uiteraard graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden door te nemen of breng een bezoek aan onze showtuin. In onze showtuin staan een aantal overkappingen, waardoor u een mooi beeld krijgt van wat er allemaal wel en niet kan.

 

Lees ook:

Sluit uw overkapping af met een glazen schuifpui

Sluit uw overkapping af met een glazen schuifpui

02-12-2019

Steeds meer mensen zien de tuin en hun terrasoverkapping als uitbreiding van de woonruimte. Om uw overkapping ook voor het oog bij het woongedeelte te betrekken, is een glazen schuifpui perfect.

Lees verder
Geliefde houtsoorten voor uw overkapping

Geliefde houtsoorten voor uw overkapping

01-11-2019

In de tuin maakt u natuurlijk het liefst gebruik van natuurlijke materialen. En wat is er dan mooier dan een houten overkapping?

Lees verder
Extra daglicht met koepel of lichtstraat in uw overkapping

Extra daglicht met koepel of lichtstraat in uw overkapping

10-10-2019

Een overkapping plaatsen direct aan uw achter- of zijgevel is heerlijk. U loopt zo vanuit uw huiskamer de tuin in! Wel neemt het veel daglicht weg; een lichtstraat of koepel biedt dan uitkomst.

Lees verder
Houten bergingen bij overkappingen de oplossing voor ruimtegebrek

Houten bergingen bij overkappingen de oplossing voor ruimtegebrek

01-09-2019

U herkent het vast wel: rondslingerend tuingereedschap of speelgoed, fietsen die niet meer in de schuur passen. Tegenwoordig is opbergruimte schaars. Een overkapping met berging biedt uitkomst.

Lees verder
Houten pergola’s en mediterrane sferen

Houten pergola’s en mediterrane sferen

01-07-2019

Naar Spanje op vakantie? Door een houten pergola aan uw overkapping te (laten) bouwen is dat overbodig. U haalt de Mediterraanse sfeer naar uw eigen tuin.

Lees verder
Overkappingswanden met lamellen of shutters

Overkappingswanden met lamellen of shutters

03-06-2019

Door twee wanden van uw overkapping dicht te maken, houdt u de wind weg. Helemaal dicht geeft alleen zo’n gesloten gezicht, daarom kunt u nu ook kiezen voor schutterschermen.

Lees verder
Koken in uw eigen buitenkeuken

Koken in uw eigen buitenkeuken

01-05-2019

Een van de tuintrends van 2019: buitenkeukens. En dat is niet voor niets! Koken en lekker lang tafelen met familie en vrienden in uw eigen buitenkeuken geeft het ultieme vakantiegevoel.

Lees verder
Uw overkapping in natuurlijke sfeer dankzij een vlonder

Uw overkapping in natuurlijke sfeer dankzij een vlonder

02-04-2019

Waan u in een tropisch paradijs door een houten vlonder(terras) onder of aan uw overkapping aan te leggen. Het voegt een extra dimensie toe door de natuurlijke houtkleur en structuur.

Lees verder
Welke sierbestrating past bij uw overkapping?

Welke sierbestrating past bij uw overkapping?

22-03-2019

Laat u een overkapping plaatsen in uw tuin? Meestal is het gewenst om de sierbestrating in uw tuin aan te passen. Maar welk type steen past bij uw overkapping?

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Maak vrijblijvend een afspraak!