Geliefde houtsoorten voor uw overkapping

Geliefde houtsoorten voor uw overkapping

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 01-11-2019

Tonyo van Run

In de tuin maakt u natuurlijk het liefst gebruik van natuurlijke materialen. En wat is er dan mooier dan een houten overkapping? Dankzij de materiaalkeuze erg sfeervol! En het gaat perfect op in de natuurlijke omgeving van uw tuin. In deze blog belicht ik de voordelen van houtbouw én welke houtsoorten geschikt zijn.

Voordelen houten overkapping in de tuin

Als u een overkapping laat plaatsen, dan valt de keuze ongetwijfeld op hout. Hout heeft een natuurlijke kleur en vergrijst onder invloed van zonlicht en regen. Gevolg is dat het een neutraal uiterlijk krijgt en wegvalt in de omgeving. Andere voordelen zijn dat hout een warme uitstraling heeft, een duurzaam product is en eenvoudig te bewerken met beits, verf of impregneermiddelen.

Geschikte houtsoorten voor overkapping

Wat zijn geschikte houtsoorten voor uw overkapping? Onze absolute favoriet blijft toch Douglashout vanwege het duurzame karakter, robuuste uitvoering en de prijs. Toch zijn er meer houtsoorten die wij gebruiken voor het maken van uw overkap. Hierbij zet ik ze op een rij:

Douglas

Een ware hype: douglashout afkomstig van de douglasspar in Noord-Europa. Het staat bekend als duurzaam, is roze bruin en heeft een warme uitstraling. Vooral geschikt voor robuuste, landelijke overkappingen. Door de hardheid is het hout echter wel gevoeliger voor scheurvorming, splijtvorming en splinters. Daarnaast vergrijst het na verloop van jaren.

Vuren

Een zachte naaldhoutsoort die afkomstig is van de fijnspar uit Noord-Zweden. Makkelijk te bewerken en relatief goedkoop. Impregneren is wel noodzakelijk. Het hout is wit/geel en groen en heeft een fijne tekening en kwasten. Uitermate geschikt voor robuuste landelijke overkappingen, blokhutten en tuinhuisjes.

Eikenhout

Geel/bruin hout met een authentieke uitstraling, afkomstig van de Zomereik uit eigen land. Voordelen is dat je het niet hoeft te behandelen, robuust oogt. En door de hoge dichtheid lang meegaat.  Nadelen: het is grof, vergrijst en versplintert snel.

Tropisch hardhout

Tropisch hardhout is uitsluitend kernhout en heeft de volgende onderscheidende kenmerken: hoge duurzaamheid, hardheid en slijtvastheid. Knoesten komen veel beperkter voor dan bij de Europese houtsoorten. Twee veelgebruikte tropische hardhoutsoorten zijn bankirai en ipé.

Onderhoud aan hout van uw overkapping

De houtsoorten voor uw overkapping hebben we speciaal geselecteerd op het weinige onderhoud dat ze vragen. Qua onderhoud is er een verschil tussen hard- en naaldhout. Door een hoge dichtheid zijn tropisch hardhout en inlandse eiken beschermd tegen houtrot, waardoor ze een lange levensduur kennen. Naaldhout groeit veel harder en is daardoor zachter van structuur. Om desondanks houtrot tegen te te gaan, behandelt u het hout met een beits of impregneermiddel. Douglas is een vreemde eend in de bijt: het is naaldhout, maar bevat veel hars, wat op natuurlijke wijze bescherming biedt tegen houtrot.

Ook een overkapping laten plaatsen?

Wilt u ook een mooie houten overkapping? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op. Wij nemen graag de mogelijkheden met u door.

Lees ook:

Sluit uw overkapping af met een glazen schuifpui

Sluit uw overkapping af met een glazen schuifpui

02-12-2019

Steeds meer mensen zien de tuin en hun terrasoverkapping als uitbreiding van de woonruimte. Om uw overkapping ook voor het oog bij het woongedeelte te betrekken, is een glazen schuifpui perfect.

Lees verder
Fraké noir, stijlvolle wandbekleding

Fraké noir, stijlvolle wandbekleding

01-12-2019

De wanden van uw overkapping stijlvol afwerken? Het Afrikaanse fraké noir is een goede optie. Wat is dit voor houtsoort en wat zijn de voordelen ervan?

Lees verder
Extra daglicht met koepel of lichtstraat in uw overkapping

Extra daglicht met koepel of lichtstraat in uw overkapping

10-10-2019

Een overkapping plaatsen direct aan uw achter- of zijgevel is heerlijk. U loopt zo vanuit uw huiskamer de tuin in! Wel neemt het veel daglicht weg; een lichtstraat of koepel biedt dan uitkomst.

Lees verder
Houten bergingen bij overkappingen de oplossing voor ruimtegebrek

Houten bergingen bij overkappingen de oplossing voor ruimtegebrek

01-09-2019

U herkent het vast wel: rondslingerend tuingereedschap of speelgoed, fietsen die niet meer in de schuur passen. Tegenwoordig is opbergruimte schaars. Een overkapping met berging biedt uitkomst.

Lees verder
Houten pergola’s en mediterrane sferen

Houten pergola’s en mediterrane sferen

01-07-2019

Naar Spanje op vakantie? Door een houten pergola aan uw overkapping te (laten) bouwen is dat overbodig. U haalt de Mediterraanse sfeer naar uw eigen tuin.

Lees verder
Overkappingswanden met lamellen of shutters

Overkappingswanden met lamellen of shutters

03-06-2019

Door twee wanden van uw overkapping dicht te maken, houdt u de wind weg. Helemaal dicht geeft alleen zo’n gesloten gezicht, daarom kunt u nu ook kiezen voor schutterschermen.

Lees verder
Koken in uw eigen buitenkeuken

Koken in uw eigen buitenkeuken

01-05-2019

Een van de tuintrends van 2019: buitenkeukens. En dat is niet voor niets! Koken en lekker lang tafelen met familie en vrienden in uw eigen buitenkeuken geeft het ultieme vakantiegevoel.

Lees verder
Uw overkapping in natuurlijke sfeer dankzij een vlonder

Uw overkapping in natuurlijke sfeer dankzij een vlonder

02-04-2019

Waan u in een tropisch paradijs door een houten vlonder(terras) onder of aan uw overkapping aan te leggen. Het voegt een extra dimensie toe door de natuurlijke houtkleur en structuur.

Lees verder
Welke sierbestrating past bij uw overkapping?

Welke sierbestrating past bij uw overkapping?

22-03-2019

Laat u een overkapping plaatsen in uw tuin? Meestal is het gewenst om de sierbestrating in uw tuin aan te passen. Maar welk type steen past bij uw overkapping?

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Maak vrijblijvend een afspraak!