Hemelwaterafvoer van uw overkapping

Hemelwaterafvoer van uw overkapping

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 12-09-2018
Laatst aangepast op: 15-01-2019

Tonyo van Run

Weet u al wat voor een schitterende overkapping u laat bouwen bij u in de tuin? Heeft u dan ook al nagedacht over de hemelwaterafvoer (HWA)? Het dak van uw overkapping kan met tijden behoorlijk wat regenwater te verwerken krijgen. Gras en Groen Overkappingen legt aan u uit wat de mogelijkheden zijn!

Gegarandeerd een waterdichte overkapping

Gras en Groen Overkappingen garandeert u dat de overkapping die wij plaatsen waterdicht wordt opgeleverd. Deze garantie ontvangt u bij alle typen daken die wij maken. Doorvoeren van schoorstenen, lichtstraten en de hemelwaterafvoer worden gelast of voorzien van loodstrips. Regenwater kan uw ontspannen moment onder de overkapping dus niet verstoren.

Dakranden en dakgoten

In het geval van een plat dak wordt het regenwater op het dak opgevangen. De opstaande rand zorgt ervoor dat het water niet zomaar aan alle kanten van het dak afloopt. Het regenwater zal vanzelf de weg van de minste weerstand zoeken en via de doorvoer de weg naar beneden vinden.

Bij een schuine kap vindt het water dezelfde weg. Over het PVC of dakpannen dak loopt het water naar een dakgoot. Standaard voeren wij deze uit in PVC maar voor een kleine meerprijs monteren wij ook een mooie verzinkte dakgoot.

Waar blijft het regenwater?

So far, so good. Maar dan komt de vraag: “Waar blijft het regenwater”. Achterin de tuin ligt zelden riolering en de vraag is dan ook hoe u toch voorkomt dat uw tuin blank komt te staan. Het water simpelweg naar beneden de tuin in laten kletteren is immers geen optie!

Bij de montage van uw overkapping kunnen wij ook voorzien in alle denkbare mogelijkheden met betrekking tot de hemelwaterafvoer of afgekort de HWA. Daarbij kunnen wij gebruik maken van klassieke, maar ook modernere technieken. De ontkoppeling van de HWA naar de riolering is zelfs steeds vaker een verplichting vanuit de gemeente.

Alle mogelijkheden voor de hemelwaterafvoer op een rij:

Ontkoppelen van de hemelwaterafvoer

Zoals hierboven gemeld is het in gemeenten steeds vaker niet meer toegestaan schoon regenwater af te voeren middels de riolering. Het is een nieuw wapen tegen het overstromen van de riolering bij gigantische regenbuien.

De HWA van uw overkapping wordt bij voorkeur dan ook niet aangesloten op de riolering. Het regenwater dient via de bodem in uw tuin weg te zakken naar het grondwater. De meest eenvoudige manier is de regenpijp uit te laten komen in een laaggelegen border of moerasgedeelte van de tuin. In het groot groen noemt men dit een wadi.

De meeste tuinen lenen zich niet voor de aanleg van een wadi. Grindputten of infiltratiekoffers zijn dan ook meer voor de hand liggende opties. Deze worden ingegraven in de tuin en het regenwater wordt afgevoerd zonder dat uw tuin blank komt te staan.

Regenwater is ook uitstekend geschikt om te gebruiken in de tuin. Regentonnen zijn al zo oud als de weg naar Rome. Inmiddels zijn er ook modernere versies op de markt zoals de rainwinner. Met een regenton of rainwinner heeft u direct uw eigen voorraad voor droge periode in het voorjaar of de zomer!

Wateropvang op een groendak

De overkapping in uw tuin kunnen we ook voorzien van een groendak. Een sedumdak heeft u veel voordelen te bieden: het is heerlijk verkoelend in de zomer, vergroot de biodiversiteit en het heeft bovendien een waterabsorberende functie. Het groendak vangt het regenwater op en houdt een grote hoeveelheid vast dat het zelf kan gebruiken. Het overtollige regenwater wordt nog steeds gewoon afgevoerd, maar het zal u verbazen hoe groot de waterbergende functie van een groendak kan zijn! Lees meer over groendaken op deze pagina.

Hulp of advies nodig?

Wilt u nog meer weten over de afvoer van regenwater? Wij staan u graag te woord. Gras en Groen Overkappingen is natuurlijk telefonisch bereikbaar maar u kunt ook langskomen in Den Bosch. Daar kunnen wij de dakconstructie en de afvoer laten zien en verder aan u toelichten.

Lees ook:

UPDATE Maatregelen Gras en Groen i.vm. Coronavirus

UPDATE Maatregelen Gras en Groen i.vm. Coronavirus

19-03-2020

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

Lees verder
Sluit uw overkapping af met een glazen schuifpui

Sluit uw overkapping af met een glazen schuifpui

02-12-2019

Steeds meer mensen zien de tuin en hun terrasoverkapping als uitbreiding van de woonruimte. Om uw overkapping ook voor het oog bij het woongedeelte te betrekken, is een glazen schuifpui perfect.

Lees verder
Fraké noir, stijlvolle wandbekleding

Fraké noir, stijlvolle wandbekleding

01-12-2019

De wanden van uw overkapping stijlvol afwerken? Het Afrikaanse fraké noir is een goede optie. Wat is dit voor houtsoort en wat zijn de voordelen ervan?

Lees verder
Geliefde houtsoorten voor uw overkapping

Geliefde houtsoorten voor uw overkapping

01-11-2019

In de tuin maakt u natuurlijk het liefst gebruik van natuurlijke materialen. En wat is er dan mooier dan een houten overkapping?

Lees verder
Extra daglicht met koepel of lichtstraat in uw overkapping

Extra daglicht met koepel of lichtstraat in uw overkapping

10-10-2019

Een overkapping plaatsen direct aan uw achter- of zijgevel is heerlijk. U loopt zo vanuit uw huiskamer de tuin in! Wel neemt het veel daglicht weg; een lichtstraat of koepel biedt dan uitkomst.

Lees verder
Houten bergingen bij overkappingen de oplossing voor ruimtegebrek

Houten bergingen bij overkappingen de oplossing voor ruimtegebrek

01-09-2019

U herkent het vast wel: rondslingerend tuingereedschap of speelgoed, fietsen die niet meer in de schuur passen. Tegenwoordig is opbergruimte schaars. Een overkapping met berging biedt uitkomst.

Lees verder
Houten pergola’s en mediterrane sferen

Houten pergola’s en mediterrane sferen

01-07-2019

Naar Spanje op vakantie? Door een houten pergola aan uw overkapping te (laten) bouwen is dat overbodig. U haalt de Mediterraanse sfeer naar uw eigen tuin.

Lees verder
Overkappingswanden met lamellen of shutters

Overkappingswanden met lamellen of shutters

03-06-2019

Door twee wanden van uw overkapping dicht te maken, houdt u de wind weg. Helemaal dicht geeft alleen zo’n gesloten gezicht, daarom kunt u nu ook kiezen voor schutterschermen.

Lees verder
Koken in uw eigen buitenkeuken

Koken in uw eigen buitenkeuken

01-05-2019

Een van de tuintrends van 2019: buitenkeukens. En dat is niet voor niets! Koken en lekker lang tafelen met familie en vrienden in uw eigen buitenkeuken geeft het ultieme vakantiegevoel.

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Maak vrijblijvend een afspraak!