Hemelwaterafvoer van uw overkapping

Hemelwaterafvoer van uw overkapping

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 12-09-2018

Tonyo van Run

Weet u al wat voor schitterende overkapping u laat bouwen bij u in de tuin? Heeft u dan ook al nagedacht over de hemelwaterafvoer (HWA)? Het dak van uw overkapping kan met tijden behoorlijk wat regenwater te verwerken krijgen. Gras en Groen Overkappingen legt aan u uit wat de mogelijkheden zijn!

Gegarandeerd een waterdichte overkapping

Gras en Groen Overkappingen garandeert u dat de overkapping die wij plaatsen waterdicht wordt opgeleverd. Deze garantie ontvangt u bij alle type daken die wij maken. Doorvoeren van schoorstenen, lichtstraten en de hemelwaterafvoer worden gelast of voorzien van loodstrips. Regenwater kan uw ontspannen moment onder de overkapping dus niet verstoren.

Dakranden en dakgoten

In het geval van een plat dak wordt het regenwater op het dak opgevangen. De opstaande rand zorgt ervoor dat het water niet zomaar aan alle kanten van het dak afloopt. Het regenwater zal vanzelf de weg van de minste weerstand zoeken en via de doorvoer de weg naar beneden vinden.

Bij een schuine kap vindt het water dezelfde weg. Over het PVC of dakpannen dak loopt het water naar een dakgoot. Standaard voeren wij deze uit in PVC maar voor een kleine meerprijs monteren wij ook een mooie verzinkte dakgoot.

Waar blijft het regenwater?

So far, so good. Maar dan komt de vraag: “Waar blijft het regenwater”. Achterin de tuin ligt zelden riolering en de vraag is dan ook hoe u toch voorkomt dat uw tuin blank komt te staan. Het water simpelweg naar beneden de tuin in laten kletteren is immers geen optie!

Bij de montage van uw overkapping kunnen wij ook voorzien in alle denkbare mogelijkheden met betrekking tot de hemelwaterafvoer of afgekort de HWA. Daarbij kunnen wij gebruik maken van klassieke, maar ook modernere technieken. De ontkoppeling van de HWA naar de riolering is zelfs steeds vaker een verplichting vanuit de gemeente.

Alle mogelijkheden voor de hemelwaterafvoer op een rij:

Ontkoppelen van de hemelwaterafvoer

Zoals hierboven gemeld is het in gemeenten steeds vaker niet meer toegestaan schoon regenwater af te voeren middels de riolering. Het is een nieuw wapen tegen het overstromen van de riolering bij gigantische regenbuien.

De HWA van uw overkapping wordt bij voorkeur dan ook niet aangesloten op de riolering. Het regenwater dient via de bodem in uw tuin weg te zakken naar het grondwater. De meest eenvoudige manier is de regenpijp uit te laten komen in een laaggelegen border of moerasgedeelte van de tuin. In het groot groen noemt men dit een wadi.

De meeste tuinen lenen zich niet voor de aanleg van een wadi. Grindputten of infiltratiekoffers zijn dan ook meer voor de hand liggende opties. Deze worden ingegraven in de tuin en het regenwater wordt dan ook afgevoerd zonder dat uw tuin blank komt te staan.

Regenwater is ook uitstekend geschikt om te gebruiken in de tuin. Regentonnen zijn al zo oud als de weg naar Rome. Inmiddels zijn er ook modernere versies op de markt zoals de rainwinner. Met een regenton of rainwinner heeft u direct uw eigen voorraad voor droge periode in het voorjaar of de zomer!

Wateropvang op een groendak

De overkapping in uw tuin kan ook voorzien worden van een groendak. Een sedumdak heeft u veel voordelen te bieden: Het is heerlijk verkoelend in de zomer, vergroot de biodiversiteit en het heeft bovendien een water absorberende functie. Het groendak vangt het regenwater op en houdt een grote hoeveelheid vast dat het zelf kan gebruiken. Het overtollige regenwater wordt nog steeds gewoon afgevoerd, maar het zal u verbazen hoe groot de waterbergende functie van een groendak kan zijn! Lees meer over groendaken op deze pagina.

Hulp of advies nodig?

Wilt u nog meer weten over de afvoer van regenwater? Wij staan u graag te woord. Gras en Groen Overkappingen is natuurlijk telefonisch bereikbaar maar u kunt ook langskomen in Den Bosch. Daar kunnen wij de dakconstructie en de afvoer laten zien en verder aan u toelichten.

Lees ook:

Warm en sfeervol overwinteren in de tuin

Warm en sfeervol overwinteren in de tuin

10-10-2018

Wilt u warm en sfeervol overwinteren in de tuin? Bekijk dan eens de mogelijkheden voor een houten overkapping in uw tuin!

Lees verder
Stijlvolle wandbekleding voor uw overkapping

Stijlvolle wandbekleding voor uw overkapping

29-08-2018

Wat zijn de mogelijkheden om de wanden van uw overkapping stijlvol af te werken? Gras en Groen Overkappingen neemt de mogelijkheden in dit nieuwsartikel met u door.

Lees verder
Plaats uw overkapping in het spotlicht

Plaats uw overkapping in het spotlicht

10-08-2018

Verlichting onder uw overkapping is een must en draagt bij aan de sfeer op mooie zomeravonden. Welke mogelijkheden voor verlichting zijn er?

Lees verder
Welke dakbedekking kiest u voor uw kapschuur?

Welke dakbedekking kiest u voor uw kapschuur?

25-07-2018

Wilt u een kapschuur plaatsen in de tuin? Nadat u de keuze heeft gemaakt voor het design dient u na te denken over de dakbedekking. Wat is de dakbedekking van uw keuze voor de kapschuur?

Lees verder
Tuinoverkapping sfeervol inrichten

Tuinoverkapping sfeervol inrichten

12-07-2018

Heeft u ook al zo’n ontzettend fraaie overkapping in de tuin? Dan is het tijd om deze gezellig aan te kleden!

Lees verder
3 tips tegen vergrijzing douglashout

3 tips tegen vergrijzing douglashout

22-05-2018

Laat je je overkapping gracieus verouderen of wil je de vergrijzing van je douglashout tegen gaan? Check dan deze drie nuttige tips!

Lees verder
Showtuin Hemelvaartsdag geopend!

Showtuin Hemelvaartsdag geopend!

09-05-2018

Is uw tuin al klaar voor de zomer? Kom op Hemelvaartsdag langs in de showtuin van Gras en Groen!

Lees verder
Gras en Groen, uw tuin in goede handen!

Gras en Groen, uw tuin in goede handen!

02-05-2018

Laat u een overkapping plaatsen in de tuin? Er komt vaak meer bij kijken. Gelukkig biedt Gras en Groen de helpende hand!

Lees verder
Samenwerking Gras en Groen en Sempergreen

Samenwerking Gras en Groen en Sempergreen

05-03-2018

Groendaken en overkappingen zijn een ontzettend mooie en ook duurzame combinatie. lees meer over de samenwerking van Gras en Groen en Sempergreen.

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Maak vrijblijvend een afspraak!