Herkomst en eigenschappen Douglashout

Herkomst en eigenschappen Douglashout

Geplaatst door: Jasper Brands
Productspecialist Gras en Groen Hoveniers
Volg Jasper Brands op LinkedIn
Geplaatst op: 08-01-2018

Tonyo van Run

Herkomst en eigenschappen douglas hout

Douglas/ lariks hout komen we sinds enkele jaren veelvuldig tegen in de Nederlandse tuin. Sterker nog het is eigenlijk niet meer weg te denken en dan met name bij overkappingen en tuinhuisjes. Waar komt dit populaire hout vandaan en wat zijn de eigenschappen? In dit nieuwsbericht leggen wij het aan u uit!

Douglas hout

Het douglas hout dat toegepast wordt is afkomstig van de gelijknamige Douglasspar maar er wordt ook hout van de lariks verwerkt. Beide houtsoorten hebben dezelfde kenmerken qua uitstraling en duurzaamheid.

De Douglasspar is eigenlijk een exoot die afkomstig is uit Noord-Amerika. Inmiddels is de Douglasspar ingeburgerd in heel Europa en zeker ook in Nederland. In Europa worden de bomen aangeplant in productiebossen die zijn ontstaan na de tweede wereldoorlog.

Herkomst douglas hout

Zoals gezegd is het douglas hout afkomstig uit productiebossen in West-Europa. Vanuit de Europese Unie wordt jaarlijks een quota afgegeven voor de houtkap. Op die manier wordt ontbossing tegengegaan. In Duitsland en Frankrijk groeit jaarlijks 1 miljoen kuub Douglashout aan en dit zal naar verwachting in de komende tien jaar verdubbelen. Het hout blijft in de regio waar het vandaan komt. Het douglashout dat wij toepassen is dan ook grotendeels afkomstig uit eigen land.

Eigenschappen douglas hout

Het douglashout staat bekend om de hoge duurzaamheid. Dit heeft het hout aan twee zaken te danken. Allereerst is het te danken aan de hardheid van het hout. Het is sterker dan naaldhout soorten zoals grenen en vuren en daardoor zeer breed toepasbaar.

Daarnaast bevat de douglasspar van nature veel hars. Deze harsen zorgen voor een natuurlijke bescherming van het hout. Het is dan ook niet nodig om het hout te impregneren wat bij vuren en grenen wel wordt gedaan. Bij het impregneren worden stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu. Douglashout is dan ook een duurzaam alternatief.

Voordelen douglashout

Toepassingen in de tuin

Het douglashout wordt in de tuin vrij breed toegepast. Zo zijn er bijvoorbeeld schuttingen en vlonders van douglas/ lariks hout te koop. Gras en Groen Overkappingen gebruikt het hout ook voor overkappingen, tuinhuisjes en pergola’s. Met name de balken van douglashout hebben een erg fraaie, robuuste uitstraling.

Wilt u ook een douglas overkapping of tuinhuis?

Gras en Groen Overkappingen kan met douglas hout elke gewenste overkapping of tuinhuis voor u realiseren. U kunt de keuze maken uit een groot aantal gestandaardiseerde modellen of u laat er eentje speciaal voor u op maat ontwerpen. Kom eens langs in onze showtuin of maak een vrijblijvende afspraak bij u thuis. Wie weet geniet u binnenkort ook buiten onder een fraaie overkapping van douglashout.

Lees ook:

UPDATE Maatregelen Gras en Groen i.vm. Coronavirus

UPDATE Maatregelen Gras en Groen i.vm. Coronavirus

19-03-2020

Het Corona-virus heeft geleid tot een ongekende en ook onwerkelijke situatie. Voorlopig heeft Gras en Groen een aantal maatregelen getroffen, deze lichten wij graag aan u toe.

Lees verder
Sluit uw overkapping af met een glazen schuifpui

Sluit uw overkapping af met een glazen schuifpui

02-12-2019

Steeds meer mensen zien de tuin en hun terrasoverkapping als uitbreiding van de woonruimte. Om uw overkapping ook voor het oog bij het woongedeelte te betrekken, is een glazen schuifpui perfect.

Lees verder
Fraké noir, stijlvolle wandbekleding

Fraké noir, stijlvolle wandbekleding

01-12-2019

De wanden van uw overkapping stijlvol afwerken? Het Afrikaanse fraké noir is een goede optie. Wat is dit voor houtsoort en wat zijn de voordelen ervan?

Lees verder
Geliefde houtsoorten voor uw overkapping

Geliefde houtsoorten voor uw overkapping

01-11-2019

In de tuin maakt u natuurlijk het liefst gebruik van natuurlijke materialen. En wat is er dan mooier dan een houten overkapping?

Lees verder
Extra daglicht met koepel of lichtstraat in uw overkapping

Extra daglicht met koepel of lichtstraat in uw overkapping

10-10-2019

Een overkapping plaatsen direct aan uw achter- of zijgevel is heerlijk. U loopt zo vanuit uw huiskamer de tuin in! Wel neemt het veel daglicht weg; een lichtstraat of koepel biedt dan uitkomst.

Lees verder
Houten bergingen bij overkappingen de oplossing voor ruimtegebrek

Houten bergingen bij overkappingen de oplossing voor ruimtegebrek

01-09-2019

U herkent het vast wel: rondslingerend tuingereedschap of speelgoed, fietsen die niet meer in de schuur passen. Tegenwoordig is opbergruimte schaars. Een overkapping met berging biedt uitkomst.

Lees verder
Houten pergola’s en mediterrane sferen

Houten pergola’s en mediterrane sferen

01-07-2019

Naar Spanje op vakantie? Door een houten pergola aan uw overkapping te (laten) bouwen is dat overbodig. U haalt de Mediterraanse sfeer naar uw eigen tuin.

Lees verder
Overkappingswanden met lamellen of shutters

Overkappingswanden met lamellen of shutters

03-06-2019

Door twee wanden van uw overkapping dicht te maken, houdt u de wind weg. Helemaal dicht geeft alleen zo’n gesloten gezicht, daarom kunt u nu ook kiezen voor schutterschermen.

Lees verder
Koken in uw eigen buitenkeuken

Koken in uw eigen buitenkeuken

01-05-2019

Een van de tuintrends van 2019: buitenkeukens. En dat is niet voor niets! Koken en lekker lang tafelen met familie en vrienden in uw eigen buitenkeuken geeft het ultieme vakantiegevoel.

Lees verder
Contactinformatie
Vertel het verder
Maak vrijblijvend een afspraak!